fbpx
Kino industrija, Kino technika, Reportažai

Alisteris Chapmanas pristatė Sony PMW-100/150/200 kameras

Sony kamerų pristatymas Foto - Jorigė Kuzmaitė
Sony kamerų pristatymas
Foto – Jorigė Kuzmaitė

Balandžio 25-osios rytą Lietuvos nacionaliniame radijuje ir televizijoje įvyko profesionalių Sony kamerų PMW-100/150/200 pristatymas, kurį organizavo bendrovė TVC („Televizijos ir ryšio sistemos“).  Seminarą vedė ir kameras pristatė prodiuseris bei operatorius iš Didžiosios Britanijos Alisteris Chapmanas, savo darbams taip pat dažnai naudojantis Sony produkciją. Renginio metu buvo pristatytos trys Sony kameros: Sony PMW – 100, Sony PMW – 150 bei Sony PMW – 200. Svečias aptarė tiek kamerų technines galimybes, tiek įvairias meniu komandas bei pasidalino patarimais operatoriams.

Viena svarbiausių Sony kamerų savybių – ypač gera optika. Kaip minėjo Alisteris Chapmanas, jeigu naudojama prasta optika, tuomet nesvarbu ir kokio profesionalumo kamera bus, nes gautas rezultatas vis tiek bus prastas. Su Sony kameromis greičiausiai taip nenutiks. Buvo aptarti ir atskiri funkciniai žiedai, skirti fokusavimui, vaizdo artinimui bei ekspozicijos reguliavimui – dabar norint naudoti šias tris funkcijas nieko nereikia perjunginėti, nes kiekviena jų turi atskirą žiedą ir taip leidžia greičiau dirbti. Garso įrašymui skirtos keturios jungtys, tačiau taip pat yra ir integruotas mikrofonas, kuris, anot svečio, kartais išties gelbsti situacijoje, jeigu iškyla netikėtų techninių problemų su kitais garso įrašymo įrenginiais. Aptartos ir kamerų baterijos. Optimalus variantas – keturias valandas veikiančios baterijos, nes jos nėra itin didelės, kaip kad ilgiau veikiančios baterijos, kurios gali būti didesnės ir už pačią kamerą, o tai jau kiek absurdiška.

Alisteris Chapmanas Foto - Jorigė Kuzmaitė
Alisteris Chapmanas
Foto – Jorigė Kuzmaitė

Patardamas operatoriams, svečias paminėjo, jog, kai naudojamas trikojis, vaizdo stabilizatorių verčiau išjungti, nes kitu atveju atsiranda nereikalingų vaizdo lėtinimo efektų, o funkcija, sumažinanti vaizdo triukšmus, ne visada naudinga, mat kartu su triukšmais pranyksta ir vaizdo aštrumas, detalumas, prasčiau atkuriamos tokios faktūros kaip oda, smėlis, grindinys, todėl reikia pagalvoti, kas yra svarbiau.

Kalbant apie meniu galimybes, kameros funkcijos padeda koreguoti ekspozicijos nustatymus ir netgi praneša, kada vaizdas yra pereksponuotas arba kai esate netoli ribos. Kameroje yra ir įvairių nustatymų garso įrašymo kokybės gerinimui. Taip pat yra ir funkcija, leidžianti kurti „timelapse“ filmukus. Tačiau bene svarbiausias faktorius, lemiantis operatoriaus karjeros sėkmę, – vaizdo kalibravimas. Jeigu kameros ekranas bus sureguliuotas netinkamai, jame matysite kitokį vaizdą, negu iš tikro yra realybėje, o kompiuterio ekrane vaizdas bus dar kitoks, tad ir visi atlikti nustatymai bus beverčiai.

Buvo pristatytos ir SxS modelio atminties kortelės, leidžiančios įrašyti bei perkelti didesnius informacijos kiekius nei SD kortelės. A. Chapmanas pasakojo, jog SxS modelio kortelės yra labai patvarios, nusiskundimų jų kokybe beveik nėra (kai tuo tarpu SD kortelių gedimai fiksuojami beveik kiekvieną dieną) ir pasidalino savo paties daryto ekperimento rezultatu: A. Chapmanas kortelę buvo užšaldęs Islandijos lede ir paskui tą patį pakartojęs Norvegijoje, taip pat ją išskalbė indaplovėje, tačiau kortelė nei kiek nenukentėjo ir išsaugojo visą informaciją.

Renginio metu svečiai galėjo išbandyti Sony kameras bei pasikonsultuoti su svečiu iš Didžiosios Britanijos ar Sony atstovais.

Plačiau apie kameras galite pasiskaityti čia:

Sony PMW – 100

Sony PMW – 150 

Sony PMW – 200

Trumpas kamerą pristatantis video:

Bei Sony PMW – 200 kamera gautas rezultatas:

Komentarai