fbpx
Kino industrija, Naujienos

2013-aisias Lietuvos kino centras skatins kino gamybos, sklaidos ir edukacijos projektus

R. Kvietkauskas 1
Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas
LKC arhyvas

Šiandien Lietuvos kino centro (LKC) surengtoje spaudos konferencijoje pristatyti svarbiausi metų planai. 2013-aisiais dėmesio sulauks ne tik filmų gamybos, bet ir sklaidos, viešinimo bei edukacijos projektai.

„Kino sričiai šiemet valstybės skirtos lėšos siekia 9,5 milijono litų. Tikimės, kad išaugęs kino finansavimas paskatins industrijos pagyvėjimą bei leis sėkmingai įgyvendinti daugiau ir įvairesnių projektų“, – sako LKC direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Metiniam kino gamybos ir sklaidos projektų konkursui šiuo metu pateiktos 89 paraiškos. Kino centras taip pat perėmė 136 paraiškų, kurios buvo pateiktos Kultūros rėmimo fondui, vertinimą ir finansavimą.

„Prie paraiškų, kurias perėmėme iš Kultūros rėmimo fondo, vertinimo jau dirba penki ekspertai. Jas įvertinti planuojama iki vasario mėnesio pabaigos. Mūsų skelbto metinio konkurso paraiškas vertins septyni šiuo metu formuojamos Kino tarybos nariai. Rezultatai turėtų paaiškėti kovo mėnesį“, – teigia R. Kvietkauskas.

Be kino gamybos ir sklaidos projektų finansavimo LKC šiemet rūpinsis ir naujomis veiklos sritimis. Šiuo metu rengiamos šalies kino edukacijos gairės, ketinama bendradarbiauti su organizacijomis, kurios jau vykdo šią veiklą, kaupti videoteką ir rengti metodinę medžiagą. Taip pat dėmesys bus skiriamas ir  lietuviško kino paveldui.

„Kino edukacijai ir paveldo išsaugojimui ilgai nebuvo skirta deramo dėmesio, tačiau LKC jau pradėjo darbus šiose srityse. Taip pat ketiname atsakingai pažvelgti ir į kino statistikos klausimą. Nors iki šiol ji nebuvo renkama sistemingai, LKC pradės kaupti tokią informaciją“, – teigia R. Kvietkauskas.

Lietuvos kino centras, siekiant pritraukti papildomų lėšų, planuoja aktyviai veikti pristatydamas ir populiarindamas Lietuvos kino industriją Lietuvoje ir užsienyje. LKC pateikė paraiškas VšĮ „Versli Lietuva“ dėl dalyvavimo tarptautinėse mugėse rėmimo, tad planuojama, kad  2013 m. kino industrija turės galimybę prisistatyti Kanų (Prancūzija), Šefildo (Jungtinė Karalystė) ir Ansi (Prancūzija) festivalių metu rengiamose kino mugėse.

Kitą mėnesį Lietuvos kino centras, bendradarbiaudamas su VšĮ „Versli Lietuva“ ir kino srities atstovais dalyvaus Europos kino mugėje (European Film Market), vykstančioje Berlyno kino festivalio metu. Joje veiks lietuviškų filmų stendas, bus parodyti šeši lietuviški filmai.

Lietuvos kino centro informacija

Komentarai