fbpx
Naujienos

2013-ųjų P. Abukevičiaus premija – Valdo Mikolaičio „Pavienėms bitėms“

Premijos laureatas V. Mikolaitis – kairėje LRT archyvas
Premijos laureatas V. Mikolaitis – kairėje
LRT archyvas

LRT klube šiandien įteikta Petro Abukevičiaus premija už geriausią metų filmą apie Lietuvos gamtą. Ji šiemet skirta žemaičiui Valdui Mikolaičiui už filmą „Pavienės bitės“.

„Pavienės bitės“ – tai intriguojantis trijų dalių pasakojimas apie šių bičių biologiją, namų kūrimą ir rūpinimąsi savo palikuonimis.

Kasmetinę Petro Abukevičiaus premiją 1998-aisiais įsteigė Aplinkos ir Kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija garsiam režisieriui ir operatoriui, gyvosios gamtos dainiui Petrui Abukevičiui atminti ir siekiant skatinti tęsti jo misiją – kurti filmus apie gamtą. Šiandien pagal susiklosčiusią tradiciją ji įteikta Lietuvos radijo ir televizijos klube pažymint Petro Abukevičiaus gimtadienį (rugsėjo 8 d.). Premiją laureatui įteikė steigėjų atstovai – aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Vertinimo komisija, kuriai vadovavo televizijos žurnalistė Dalia Kutraitė, laurus vieningai skyrė Valdo Mikolaičio filmui. Komisiją sudarė 5 nariai: Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Selemonas Paltanavičius ir Visuomenės informavimo skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Karnackaitė, Kultūros ministerijos Meno ir kūrybinių industrijų politikos departamento Profesionalaus meno skyriaus vyriausioji specialistė Vaida Andriukaitytė, LRT TV filmų studijos prodiuserė Renata Petrauskaitė ir Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja Liana Ruokytė-Jonsson. „Visus komisijos narius, net žinomą gamtininką Selemoną Paltanavičių, laureato filmas apstulbino. Žiūrėjome jį išpūtę akis. Jis nurungė kitus penkis pateiktus filmus, kurie, beje, irgi verti susidomėjimo“, – sakė Dalia Kutraitė.

Šiemet į Petro Abukevičiaus premiją taip pat pretendavo Vyto Plytniko ir Arvydo Urbos „Dubysos spindesiai“, Inesos Kurklietytės „Didysis pabėgimas“, Justino Lingio ir Vyto Jankevičiaus „Ekosistemų architektai“, Eugenijaus Ostašenkovo „Kazimieras Skuja“ ir Eugenijaus Drobelio „Atgimstančios palios“.

Valdas Mikolaitis – keturioliktasis Petro Abukevičiaus premijos laureatas. Pirmasis P. Abukevičiaus premija buvo apdovanotas ir dukart pamečiui ją pelnė žinomas dokumentinių filmų apie gamtą autorius Vytautas Jankevičius ir jo kūrybinės grupės nariai Romantė Vyšniauskienė bei Vidmantas Blažys (1999 ir 2000 m.). 2001 m. laureatais tapo Vytautas Vitkauskas ir Kęstutis Verbickas, 2002 m. – Gintautas Alekna, 2003 m. – Birutė Bražinskaitė, Selemonas Paltanavičius ir Kastytis Mačiūnas, 2004 m. – Eugenijus Drobelis ir Jonas Bilinskas, 2005 m. – Kęstutis Verbickas. 2006 m. laurai vėl atiteko Vytautui Jankevičiui, 2007 m. – Mindaugui Survilai, 2008 m. – Eugenijui Drobeliui, 2009 m. – Eugenijaus Drobeliui ir Vytautui Vitkauskui, 2010 m. – Vytautui Jankevičiui, 2011 m. – Mantui Jancevičiui. Pernai Petro Abukevičiaus premija penktą kartą buvo skirta Vytautui Jankevičiui.

LRT informacija

Komentarai