fbpx
Naujienos, Scanorama

„Scanoramoje“ prasideda geriausio „Naujojo Baltijos kino“ paieškos

Nuotraukos autorius Linas Justice.
Nuotraukos autorius Linas Justice.

Šiandien, lapkričio 14 d., Europos šalių kino forume „Scanorama“ prasideda konkursinė trumpametražių filmų programa „Naujasis Baltijos kinas“. Tai yra viena svarbiausių „Scanoramos“ dalių, kuri pristato naujausius Lietuvos, Latvijos ir Estijos filmus, trunkančius iki 35 minučių.

Šiais metais konkursinėje „Naujojo Baltijos kino“ programoje varžosi 15 filmų – 5 lietuvių režisierių darbai, 8 estiški filmai ir du trumpametražiai iš Latvijos. Konkursinėje programoje bus išrinkti du laimėtojai – visos programos filmas ir geriausias lietuvių režisieriaus filmas. Šįryt įvykusioje spaudos konferencijoje festivalio organizatoriai pristatė šių metų konkurso programą, žiuri narius ir konkurse dalyvaujančių lietuviškų trumpametražių filmų režisierius.

Garbingoje komisijoje, kuriai buvo patikėta išrinkti konkurso laureatus – keturi patyrę kino industrijos profesionalai: viena „Berlynalės“ programos „Jaunojo kino forumas“ įkūrėjų Erika Gregor, Tarptautinio Reikjaviko kino festivalio direktorė Hronn Marinosdottir ir distribucijos kompanijos „Must Käsi“ pirkimų vadovė Tiina Savi. Žiuri pirmininku tapo kino istorikas ir kritikas, vienas „Berlynalės“ programos „Jaunojo kino forumas“ įkūrėjų Ulrichas Gregoras.

„Labai sunku pasakyti, kas yra geras trumpametražis filmas, tačiau yra vienas esminis dalykas, kuris privalo būti visuose filmuose – ir trumpuose, ir ilguose – tai netikėtumo efektas. Jei po trumpametražio filmo lieki nustebintas – filmas geras“, – pasakojo „Naujojo Baltijos kino“ žiuri pirmininkas Ulrichas Gregoras.

Pasak „Naujojo Baltijos kino“ programos koordinatorės Jūratės Samulionytės, šiemet į konkursą atrinkti lietuviški filmai yra stiprūs pretendentai į pagrindinį konkurso prizą. Režisierius Robertas Nevecka „Scanoramoje“ pristatys filmą „Džiunglės“, kurio herojus nenori paklusti smurto kupinai sistemai. Apie netikėtą pažintį traukinyje papasakos Marijos Stonytės darbas „Kelių eismo taisyklės“, o į nuobodžiaujantį jaunimą atidžiaus pažvelgs režisierė Marija Kavtaradzė (filmas „Man dvim keli“)

Režisierė Jurga Zabukaitė konkurse dalyvaus su filmu „Romantiniai paukščio kliedesiai“, o gerai žinomas žurnalistas, debiutuojantis režisierius Karolis Kaupinis kvies į filmo „Triukšmadarys“ premjerą. Šiame filme pagrindinis vaidmuo buvo patikėtas legendiniam lietuvių teatro aktoriui Valentinui Masalskiui.

„Naujasis Baltijos kinas“ siekia ne tik atrasti, bet ir paskatinti geriausius Baltijos šalių talentus. Kompetentingos tarptautinės žiuri įvertintam konkurso nugalėtojui atiteks 30 000 Lt vertės kino aparatūros nuomos paslaugos būsimam kino portretui. Šį prizą laimėtojui įsteigs „Vilniaus kino klasteris“. Geriausiam lietuvių režisieriaus filmui bus skiriamas 10 000 Lt vertės piniginis prizas, kurį įsteigė audiovizualinių autorių teisių asociacija „Avaka“.

Konkurso laureatai bus paskelbti iškilmingos 12-osios „Scanoramos“ uždarymo ceremonijos metu, kuri įvyks jau šį sekmadienį, lapkričio 16 d.

Lapkričio 6-ąją prasidėjęs Europos šalių kino forumas „Scanorama“ Vilniuje vyks iki lapkričio 16 d., Kaune festivalis viešės lapkričio 13–23 d., Klaipėdoje – lapkričio 13–16 d., o Šiauliuose – lapkričio 22–23 d.

Daugiau informacijos apie programą: www.scanorama.lt

Komentarai
Europos šalių kino forumas „Scanorama“ yra didžiausias ir svarbiausias rudens sezono kino renginys Lietuvoje. Nuolat augdama ir plėsdamasi „Scanorama“ lieka ištikima savo principams ir vertybėms: dalintis geriausių filmų atradimais, provokuoti diskusijas, formuoti diskursus su kūrėjais ir ieškoti atsakymų į kinui aktualius klausimus. Todėl kiekvienų metų lapkričio mėnesį keturiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose) vykstantis festivalis, per kone dvi savaites žiūrovams pristato daugiau nei 100 įdomiausių ir vertingiausių pastarųjų metų Europos kino kūrinių, kviečia į susitikimus su reikšmingiausiais šiuolaikiniais kino kūrėjais ir į akistatą su pačiais savimi.